Hvilken reklametype er du?

Jeg har haft lidt tid til overs i dag og har derfor skrevet lidt om alle de typer, jeg støder på derude i reklameland. Det er groft forenklet og helt forkert, men jeg synes, det var sjovt at skrive. Så her er de allesammen – Købmanden, Matematikeren, Humanisten, Sælgeren og Pragmatikeren.

Købmanden er handelshøjskole uddannet. Han ser marketing som en nødvendig udgift for at booste salget. Målet er oftest kortsigtet, og denne type har det derfor bedst med konkrete opgaver til en god pris. For købmanden er budgettet den strategiske ramme. Det handler om at få så meget som muligt for pengene. Få det til at se ud af noget. Købmanden findes specielt i detailbranchen men er også på bureau. Han skaffer resultater og har styr på økonomien. For ham er reklame blot én af flere muligheder for at skabe salg og tager det derfor ikke så alvorligt. De gode købmænd har af den grund en sund skepsis overfor reklamesludder og et fast fokus på bundlinjen. De mindre gode ender med at blive bedrevidende konger, der sidder alene tilbage på en skude, der synker hurtigere og hurtigere.

Knuselsker: Taktik og praktik. En god historie fra det virkelige liv og frem for alt en god pris.

Hader over alt på jorden: Butterfly, reklamebriller og masser af hurtige idéer. Belær ham i hans forretning og du har en dødsfjende for livet

Matematikeren er en forholdsvis ny personlighed i reklameverdenen. I bedste fald er han ingeniør, i værste fald selvlært. Han stortrives på mediebureauer og digitale bureauer, der har online forretning som deres fokusområde. Denne type kan dog efterhånden findes overalt i reklamebranchen. Kommunikation er er et spørgsmål om logisk deduktion. Data er gud og ledestjerne for matematikeren, der i sit stille sind drømmer om at løse reklamens gåde og opfinde algoritmen, der gør kreativitet overflødig. Denne type skærer lige igennem alt reklamesnak og vil se beviser. Han har splittests og konverteringsoptimering som sine yndlingsredskaber og mener at kunne finde alle svarene ved at kigge i Google Analytics. En god matematiker er en uundværlig del af reklameverdenen, mens den mindre gode mest af alt er et irritationsmoment for alle andre.

Knuselsker: Tal, tal, kage og tal. Er måske også til fals for smiger og en fri bar

Hader over alt på jorden: Engang fik jeg en hel gruppe dataloger på nakken ved at sige, at data ikke kan bruges som grundlag for strategi, da det udelukkende siger noget om fortiden, ikke fremtiden! Det som pisser matematikeren af mere end noget andet, en folks insisteren på at kommunikation ikke er logisk, og at man ikke kan regne alt ud ved at se på tallene.

Humanisten er oftest cand. mag i et eller andet og har gennem omveje fundet vej til reklamebranchen. Humanisten føler sig grundlæggende hævet over resten af branchen og drømmer i hemmelighed om at skrive en bog eller arbejde for DR. Denne type er oftest strategiske plannere, tekstforfattere, PR eller analysefolk. De tror på, at kommunikation er det vigtigste i verden, og at vejen til god reklame bygges op ligesom i eventyrene – gennem en god historie og en flot dame. Humanisten kan være lidt virkelighedsfjern og har svært ved at forstå hvorfor alle andre ikke kan se lyset og tilpasse sig. De er ofte insisterende komplicerede i deres tilgang til reklame og har meget svært ved at se det fede i et taktisk tv-spot. Den gode Humanist gør god reklame til fantastisk reklame, mens den mindre gode aldrig kommer videre end de flotte ord og pæne slides.

Knuselsker: Strategi, workshops og en god model.

Hader over alt på jorden: Selvlærte og generelt alle uden en længeregående uddannelse.

Sælgeren er oftest handelsuddannet eller tidligere selvstændig og trives i alle organisationer, hvor performance og salg er vigtigt. Sælgeren er den eneste, der har fundet ud af, at reklame handler om menneskelige relationer. Han er oftest ligeglad med produktet, så længe at alle er glade, og der er penge i kassen. Sælgeren har en fantastisk evne til at forstå, hvad folk vil have og er ikke bange for at banke en dør ind engang imellem. Han trives bedst i begyndelsen af møder, hvor man udveksler anekdoter, og hvor han for lov til at tale lidt om sig selv. En god sælger er fundamentet for at god reklame bliver til virkelighed, mens en mindre god hurtigt ender med at blive slesk og en vendekåbe, der ikke bidrager med andet en at skabe forvirring.

Knuselsker: Penge, salget og et succesfuldt kundemøde. Dyre suits, champagne og hurtige fiduser

Hader over alt på jorden: Ting der tager tid

Pragmatikeren er i en position, hvor de helst ikke vil gøre noget galt. Derfor ender de oftest med aldrig at gøre noget rigtigt. Denne type befinder sig ofte i en midterposition enten på bureau eller kundesiden, hvor de interne spil i høj grad definerer mulighederne. Pragmatikeren får alle de andre typer til at se godt ud. De er projektledere, brandmanagers, kontaktfolk og plannere, hvis primære ambition er, at få projektet til at lykkes og sikre at alle er tilfredse. Dette er én af årsagerne til at pragmatikerne ofte har en god og lang karriere indenfor reklamebranchen. De pisser ikke nogle af og leverer stabile resultater. Uden brok. En god pragmatiker er derfor limen, der får det hele til at lykkes. En mindre god er bare til overs.

Knuselsker: Konsensus og kage.

Hader over alt på jorden: Manglende procesbeskrivelse og timeline. Uorden og fleksible budgetter

Den perfekte model. Nogle vil sikkert sidde og mangle den klassiske kreative type. Men da denne type ikke selv mener, at man er en del af reklamebranchen, men i stedet forstår sig selv som designer, filmmand eller kunstner eller noget helt tredje, hører de jo ligesom ikke rigtigt hjemme her. Mest af alt er det fordi, at 5 typer lyder bedre en 6 typer og fordi min model ikke ville passe, hvis de skulle være med.

Ligesom minerva har disse 5 typer sine modsætninger. Humanisten passer dårligt sammen med matematikeren. Købmanden passer dårlig sammen med sælgeren. Mens pragmatikeren ligger i midten, og virker som en bro, der forbinder de forskellige typer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *